DE VERHALEN DIE ER TOE DOEN

vroeg of laat komt iedereen in aanraking met dit thema

We vertellen regelmatig over de bezoekjes aan de dorpen in onze gemeenten, mooie aantallen respondenten en bijeenkomsten van het bouwteam. Maar wie zijn eigenlijk de mensen die dit project aanjagen, wat drijft ze en waarom doen ze dit? Tijd om antwoorden te zoeken! Vandaag waren we in gesprek met Anna-Maria, consulente Wmo bij gemeente Noardeast-Fryslân.

Anna-Maria, kun jij wat over jezelf vertellen?
Dat kan zeker! Om te beginnen ben ik, zoals eerder gezegd, Wmo consulente bij de gemeente Noardeast-Fryslân en dat doe ik inmiddels al zo’n drieënhalf jaar. Hiervoor was ik ambulant begeleidster van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ik heb deze begeleiding zestien jaar gedaan, eerst in een woonvorm en daarna ambulant.
Ik ben geboren en getogen in Burdaard, heb een klein uitstapje gemaakt naar Suameer, maar de laatste vijftien jaar woon ik weer in Burdaard samen met mijn man en twee dochters. Het fijne aan Burdaard is, vind ik, dat er veel gedaan wordt. We hebben een MFC (Multifunctioneel Centrum) waar veel georganiseerd wordt op het gebied van toneel, sport e.d. Er is voor iedereen wel iets te doen. Daarbij vind ik het prettig dat iedereen elkaar kent, er is een gevoel van saamhorigheid zonder dat het beklemmend is. Althans zo voel ik het. Je bent ook vrij om wel of niet mee te doen, het kan allemaal.

We spreken elkaar vandaag natuurlijk omdat jij vanuit jouw functie bij de gemeente ook een rol vervult in het bouwteam van de Sociale Bouwmarkt. Waarom doe jij mee aan dit project?
Eigenlijk, omdat ik vanaf het begin al heel enthousiast ben over dit project. Er zijn veel werkgroepen waar veel gepraat wordt maar waar niet gelijk heel veel actie is, dat past niet goed bij mij. Ik hou van doen. Ik had bij dit project het gevoel dat dit anders is en dat blijkt ook. Ik vind het heel prettig dat er nu gekeken wordt naar dat wat inwoners van onze gemeente nodig hebben en niet dat er vanachter een bureau beleid wordt gemaakt. Door en voor de inwoners, dat spreekt mij aan.

Wanneer is het voor jou een geslaagd project?
Allereerst, als onze inwoners op een betere manier geholpen kunnen worden bij hulpvragen die ze hebben. Het zou mooi zijn dat inwoners meer regie kunnen voeren over dat wat het beste voor hen is. Daarnaast hoop ik ook dat inwoners zien dat wij van de gemeente écht het beste voor onze inwoners willen. Ik merk soms dat de beeldvorming rondom de gemeente wel een oppepper kan gebruiken. Het zou een mooie bijvangst zijn dat er, rondom dit project, energie ontstaat bij de inwoners én bij de gemeente.

Naast dat je bij de gemeente werkt, ben je natuurlijk ook een inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân. Ben je zelf wel eens in aanraking gekomen met het Sociale Domein?
Helaas wel. Twee jaar geleden heeft mijn vader een ernstige hersenbloeding gekregen en dat zorgde ervoor dat hij in een verpleeghuis moest gaan wonen. Gelukkig was ik toen al werkzaam in dit domein en wist ik welke paden ik moest bewandelen. Ik merkte echter wel bij mijn moeder en broers dat zij geen weet hadden van de mogelijkheden en hoe dingen geregeld moesten worden. Je hoort ook heel vaak van andere mensen [spatie] dat ze geen idee hebben van de Wmo – wat dat eigenlijk is – totdat ze er zelf mee in aanraking komen.

Tot slot: waarom vind jij het belangrijk dat alle inwoners van de gemeente de enquête invullen?
Ik vind het belangrijk dat mensen de enquête invullen omdat zij hiermee kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden. Zoals ik net aangaf: vroeg of laat komt iedereen in aanraking met dit thema en dan zou het mooi zijn dat iedereen daar gelijk zijn/haar weg in kan vinden. Op een manier die ook echt bij de mensen past. Met deze enquête kan iedereen zijn stem laten horen en meepraten over oplossingen. Zo maken we het beter voor onszelf, dorpsgenoten en voor de hele gemeente!

Wil je meedoen?
Wordt dan onderdeel
van ons bouwteam!

Of je nu een beetje of wat meer tijd wilt besteden aan jouw bouwactiviteiten? Elke vorm van meedoen helpt ons verder. Meld je nu aan bij Erwin om op jouw manier mee te denken en doen.

Erwin Broos

Liever een korte maar krachtige actie:

Stichting de Sociale Bouwmarkt

Aan ons project wordt meegebouwd door Stichting de Sociale Bouwmarkt.

Stichting de Sociale Bouwmarkt heeft de ambitie om met gemeentes in heel Nederland te bouwen aan snelle, heldere en begrijpelijke antwoorden op hulpvragen. De stichting heeft als doel ‘producten’ op het gebied van zorg en ondersteuning overzichtelijk, begrijpelijk en toegankelijk te maken. 

Deel je vragen, opmerkingen en ideeën met Erwin:

FIJN DAT JE MEE WILT DOEN

Laat je gegevens achter, dan hoor je snel van me!

Meedoen kan altijd op een manier die bij je past. Of je veel of weinig tijd hebt, het leuk vindt om met mensen in gesprek te gaan, je creatieve geest in wilt zetten om mee te denken of mee wilt helpen met onderzoek? Laat het me weten, dan zorg ik ervoor dat je zo snel mogelijk onderdeel van ons bouwteam wordt!

Erwin Broos

Contactpersoon

Voornaam:

Achternaam:

E-mailadres:

Telefoonnummer:

FIJN DAT JE IN GESPREK WILT

Laat je gegevens achter, dan hoor je snel van me!

Los van het invullen van de enquête -waar we natuurlijk altijd blij mee zijn- nemen we graag de tijd om persoonlijk met je in gesprek te gaan over jouw wensen en ervaringen. Dat doen we natuurlijk op veilige afstand. We horen graag van je, zodat we een afspraak kunnen maken. Tot snel!

Erwin Broos

Contactpersoon

Voornaam:

Achternaam:

E-mailadres:

Telefoonnummer:

Let op...

Het Sociale Bouwmarkt project dat je op het punt staat te gaan bekijken is inmiddels afgerond. Wil je de laatste Bouwmarkt ontwikkelingen ontdekken?
Bezoek dan ons LinkedIn kanaal!